Migraine is een chronische aandoening die in België zo'n 1 miljoen mensen treft, dit is 1 op 11 Belgen. Volgens het WHO is migraine de 3de meest voorkomende aandoening wereldwijd en treft meer dan een biljoen mensen.
Migraine voelt anders aan dan een gewone hoofdpijn, omdat het een neurovasculaire hoofdpijn is. Dit wil zeggen dat een migraineaanval veroorzaakt wordt door een neurale prikkeling die ervoor zorgt dat de bloedvaten verwijden.
Wist je dat darmgerelateerde onstekingsstoffen de vijfde hersenzenuw triggeren?
Migraine kan de levenskwaliteit ernstig aantasten. Er bestaan veel hypothesen over de oorzaken van migraine die elk gericht zijn op één enkel aspect. Migraine is het gevolg is van een verstoring van verschillende onderdelen van het metabolisme, zoals die van neurotransmitters in de hersenen, van het hormonale evenwicht en van de mitochondriale energieaanmaak. Migraine kan daarom alleen effectief worden aangepakt door het opheffen van alle onderliggende verstoringen.
Door ervoor te zorgen dat je darmen gezond zijn, kan je al heel wat migraine aanvallen vermijden.
De klassieke theorie stelt dat een migraineaanval wordt veroorzaakt door het vernauwen van de bloedvaten in de hersenen, gevolgd door het weer uitzetten ervan. Hersenscans hebben inderdaad aangetoond dat er sprake is van een abnormale bloedstroom naar de hersenen. Nutriënten also omega-3, magnesium, vitamine B3, ginkgo biloba, bioflavonoïden kunnen nuttig zijn ter voorkoming van bloedvatvernauwing
Hulpmiddeltjes bij stressgerelateerde migraine
De hersenen van migrainepatiënten zouden extra gevoelig zijn voor prikkelingen, zoals stress. Een externe prikkel zou in dit geval de bloedvaten naar de hersenen doen samentrekken, waardoor een migraineaanval uitgelokt wordt. De gevoeligheid voor deze prikkels is te wijten aan een verstoorde hersenchemie, vooral in het samenspel tussen calcium (samentrekking) en magnesium (ontspanning). Magnesium heeft het omgekeerde effect. Dit verklaart de gunstige werking van calciumkanaalblokkers en/of magnesium suppletie. Rustgevende fytonutriënten zoals L-theanine, maar ook GABA (gamma aminoboterzuur) kunnen daarom nuttig zijn. Je kan dit in onze Yoga supplementen vinden.
Hulpmiddeltjes bij verlaagde serotonine
Tijdens een migraine aanval is de serotonineconcentratie in de hersenen verlaagd. Ook melatonine is laag bij migrainepatiënten. Melatonine wordt gemaakt uit serotonine; beiden worden uitgescheiden door de pijnappelklier of epifyse. Serotonine wordt ook aangemaakt in de darm, wat de relatie tussen darmproblemen en migraine kan verklaren. Zorg voor een goede aanmaak van serotonine aan de hand van tryptofaan (5' HTP), vitamine B6, magnesium, volwaardige koolhydraten en voldoende blootstelling aan zonlicht. Wij werken met verschillende supplementen die je hierbij kunnen ondersteunen zoals Yoga, Mood, Daily Boost & Mighty Nine. Maak vrijblijvend een afspraak voor een gezondheidsgesprek. We bekijken samen wat voor jou de beste oplossing is.
Hulpmiddeltjes bij verstoorde hormoonbalans
Een verstoorde hormonale balans wordt gelinkt aan de frequentie en de ernst van migraineaanvallen. Oestrogeen en vooral verstoringen in het oestrogeenmetabolisme worden beschouwd als een trigger van migraine. Dat kan verklaren waarom vrouwen meer last hebben van migraine. Het verklaart ook het verband met menstruatie en oestrogeensubstitutie (anticonceptiepil, menopauzepil). Het is echter niet het oestrogeen zelf, maar de verhouding oestrogeen/progesteron, die bepaalt of vrouwen al dan niet aan migraine lijden. Nutriënten die oestrogeen/progesteron in balans brengen: vitamine D3, vlaszaad (lignanen), broccoli, omega-3, isoflavonen en groene thee hebben allen een gunstig effect op het hormonale evenwicht.
Geen idee vanwaar je migraine aanvallen komen? Laat je adviseren door ons. Wij gaan op zoek naar de triggers door middel van enkele aanpassingen in je voeding te doen en alle mogelijke triggers te verwijderen en eventueel bepaalde ingrediënten te vervangen en supplementen toe te voegen.
Neem vandaag nog contact met ons op via 0498/64 12 19
Bronnen BIOK
Comments